Blogg om mitt arbetsliv

Den här bloggen är tänkt som en blogg kring mitt arbetsliv. Jag har länge tänkt börja skriva en blogg, men inte kommit mig för det. Det har aldrig funnits tid att skriva seriösa inlägg och fördjupa sig i en viss typ av bloggande. För ett tag sedan dök idén upp om att jag skulle blogga om mitt eget jobbande. Jag märkte att det upptog en oproportionerligt stor del av min tankeverksamhet, och att jag pratade alldeles för mycket om det. Jag antar att detta är något som de flesta kan känna igen sig i. Min slutsats blev att jag helt enkelt behövde ett utrymme för att skriva av mig om jobbet.

Här följer en kort presentation av min arbetssituation:

Jag arbetar på en mellanstor avdelning av ett välkänt snabbmatsmärke i Stockholm. Restauranger är ägd av chefen, men ingår i kedjan. Exempelvis menyn är centralstyrd, medan chefen har viss frihet i utformningen av verksamheten. Jag är anställd som extrajobbare eftersom jag fortfarande går i gymnasiet. På arbetsplatsen är vi cirka 10 anställda och ett okänt antal extrajobbare. Alla är timanställda, även de som arbetar motsvarande heltid. Det är ett ganska heterogent arbetarkollektiv med en numer övervägande del kvinnliga anställda.
    
Lönerna stätts av kollektivavtalet för Hotell- och Restaurangfacket. Vi har åldersbaserade löner efter minimilöner. För alla nya anställda gäller provanställning 6 månader. Som extrajobbare arbetar vi nattpas, kvällar och helger. Vid underbemmaning (sker ofta pga omsättningen av personal) jobbar vi ibland upp til 50% vissa veckor. Som på de flesta sådana här ställen är arbetsstyrkan väldigt ung.

Arbetet är väldigt stressigt. Du står upp hela tiden och gå runt mycket. Det sliter ordentligt på kroppen, speciellt ryggen och fötterna. Även tunga lyft och monotona rörelser gör sitt till. En hög ljudvolym med extremt mycket högfrekventa pip från fritösen är ett annat problem.

Arbetspassen för oss extrajobbare är för det mesta tre till fyra timmar långa, förutom nattpassen som kan vara längre. Lunchrast är berättigad om du jobbar längre än fyra och en halv timme, därav de korta passen. Raster förekommer nästan inte. Det kan hända någon enstaka gång att man får en femma (5 min rast) när det är väldigt lugnt och mycket personal, men oftast jobbar man fyra coh en halv timme i sträck utan rast.

Arbetsuppgifterna är de vanliga. Du står i kassan, står vid boarden och gör burgarna, sköter fritösen eller är värd. (Värden sköter matsal och diverse sysslor i köket). För det mesta varieras sysslorna inte under ett pass, utan du står på en station hela ditt pass.

-------------------------------------------------------
Så funkar alltså mitt jobb. Det är förutsättningarna för de kommande blogginläggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback